LokalXLajme

Po ulet turbullira e ujit, parametrat fiziko-kimikë janë të rregullt

Uji i pijshëm në Tetovë ka parametra fiziko-kimikë të rregullt, por deri të mërkurën pritet të dalin rezultatet mikrobiologjike nga analizat për cilësinë e ujit pas ndërprerjes së plotë të furnizimit, që ndodhi për shkak të turbullirës së lartë.

Ky është qëndrimi fillestar nga Departamenti për Higjienë dhe Ekologji Shëndetësore pranë Qendrës për Shëndet Publik në Tetovë, prej nga rekomandojnë që qytetarët deri të mërkurën ta ziejnë ujin nëse e përdorin për pije.

“Rezultatet fillestare nga analiza e ujit japin optimizëm – turbullira është ulur dhe është brenda kufijve të lejuar. Uji klorohet rregullisht, dhe kjo jep shpresë, bazuar edhe në përvojën time, se parametrat biologjikë, të cilët pritet të jenë gati të mërkurën, do të jenë gjithashtu brenda normave të lejuara. Megjithatë, derisa të dalin rezultatet përfundimtare, rekomandoj që uji nga rrjeti i ujësjellësit të qytetit të mos përdoret për pije, por vetëm për përdorim teknik. Rekomandoj përdorimin e ujit të ambalazhuar, ose nëse përdoret uji nga ujësjellësi, të zihet për të paktën 10 minuta”, informoi dr. Ratko Davidovski, drejtues i Departamentit për Higjienë dhe Ekologji Shëndetësore pranë Qendrës për Shëndet Publik – Tetovë.

Të dielën, të dy sistemet e furnizimit me ujë u shkëputën nga rrjeti shpërndarës për shkak të reshjeve intensive të shiut që shkaktuan turbullim të ujit.

Fillimisht, në orët e mëngjesit u ndërpre linja e re e ujësjellësit që furnizon me ujë nga lumenjtë malorë në rajonin e Leshnicës, për shkak të turbullirës së lartë dhe pamundësisë për t’u pastruar në stacionin e filtrimit në Lisec. Gjatë pasdites u ndërpre edhe furnizimi nga sistemi i vjetër i ujësjellësit që vjen nga burimet e Popova Shapkës, po ashtu për shkak të turbullirës.

Sipas të dhënave të Administratës për Punë Hidrometeorologjike, në mbarë vendin, brenda 24 orëve, në Popova Shapka kanë rënë 86,2 litra ujë për sekondë në metër kub, që është sasi rekord, ndërsa në Tetovë 42,9 litra.

Related Articles

Back to top button